BUD Cargo City bővítés – Leier lépcsőházak (2022 – 2023)


A BUD Cargo City első raktárépületét 2019-ben adták át, amelynek egy újabb bővítése 2022 III. negyedévében kezdődött el és 2023. IV. negyedévében fejeződik be. Ennek során 3 db lépcsőházat építettünk össze Leier kéregfal elemekből.

1 db kisebb lépcsőház a bővítés nyugati oldalán az épületen belül kapott helyett, míg a 2 nagyobb, A0 és D elnevezésű lépcsőházak az épületen kívül.

A kisebb lépcsőházban a falak 20 cm szélesek, 4 pihenőből és 4 lépcsőkarból állnak, magassága kb. 6.2 méter. Ennek kivitelezésével 9 nap alatt végeztünk.

A nagyobb lépcsőházak alapterülete kb. 5.4 x 6.1 méter, ahol belül liftakna is helyett kapott. Teljes külső magasság 14.5 méter. A külső falak 25 cm-esek, míg a liftakna falak 20 cm-esek. Egy lépcsőházban 56 db elemet kellett elhelyeznünk, valamint 8 db pihenőt és 8 db lépcsőkart. A szerkezet teljes súlya meghaladja a 180 tonnát. A kivitelezés során a legnagyobb kihívást az egyes szintek kizsaluzása és betonozása során az jelentette, hogy az egyes elemek magassága 1 és 2 méterrel eltér egymástól, mivel így kaptak helyett a pihenők az egyes falakra támaszkodva. Az előregyártott vasbeton szerkezet helyére emelésével a két lépcsőházban kb. 42 munkanap alatt végeztünk, beleértve a zsaluzat kiépítését és a betonozást is.

Megrendelő: Merkbau Zrt.

Gyártó: Leier Hungária Kft.